Dit zijn de competenties van de 21e eeuw!

Omarm de competenties van de 21e eeuw!

Dit voorjaar heb ik kennis gemaakt met Fred Ketelaar. Hij nam contact op naar aanleiding van een van mijn blogs. Hij werkt voor een overheidsinstantie en ziet dagelijks dat er veel aan de hand is. Mensen willen wel anders maar zitten vaak vast aan wetten en regels. De gemiddelde leeftijd van zijn medewerkers is hoog, er zitten overwegend babyboomers in zijn team. Waarschijnlijk verliezen deze mensen hun baan in de aangekondigde reorganisatie; maar zij hebben nog wel 3 tot 5 jaar te gaan voor ze met pensioen kunnen. De ontmoetingen met Fred Ketelaar leidden tot het idee een training te ontwikkelen voor zijn collega’s gericht op het heft in eigen hand te nemen en niet afwachten op wat er gaat gebeuren… Onze spontane samenwerking past precies in het adagium van deze eeuw, namelijk: ‘kennis delen is macht’. De transitie waarin wij ons bevinden is revolutionair, ons denken en handelen wordt hier door sterk beïnvloed. Je kunt je echter hierop voorbereiden! Hoe?

Maak jezelf de competenties van de 21e eeuw eigen en stuur zelf jouw loopbaan

  1. Sociale intelligentie: Ben jij in staat om intelligente verbindingen te leggen? In de huidige netwerkmaatschappij staat alles in verbinding met elkaar. Als je snel kunt schakelen, goed kunt netwerken en samenwerken, dan ben je in staat om nieuwe diensten of producten te ontwikkelen die ertoe doen.
  2. Metacognitie, nieuwe media kunnen inzetten en begrijpen: Ben jij in staat om relevante informatie te zoeken en te selecteren uit een grote bulk van informatiestromen? Het betreft hier het kunnen omgaan met grote hoeveelheden informatie en prikkels die op ons afkomen. Nu moet je dit nog zelf doen. In de toekomst heb je social media-assistenten (avatars) die uit de enorme stroom informatie relevante informatie voor jou gaan selecteren, zodat je altijd up to date bent.Nieuwe media kunnen inzetten en begrijpen: Ben jij in staat te begrijpen wat de nieuwe media inhoudt en met welk doel je deze wilt gebruiken? Niet iedereen hoeft te twitteren, facebooken en op Linkedin, alleen zichtbaarheid op sociale media is niet voldoende. Zorg voor een mooi profiel op minstens een van de belangrijke sociale media. Zet je doelstellingen eerst op papier en maak je doelbewust vindbaar op internet.
  3. Digitaal netwerken: Ben jij in staat om ook digitaal te netwerken? Netwerken is geen nieuwe competentie. Wij doen het allemaal. Nieuw is echter het netwerken online. Contacten aangaan met mensen die je niet kent, via Linkedin groepen of andere netwerken. Digitaal netwerken stelt ons in staat om met mensen in contact te komen die je niet in jouw directe omgeving vindt. Dit zorgt voor een groter en meer divers netwerk waarmee je jouw kansen op een droombaan of opdracht vergroot.
  4. Innovatief en onafhankelijk kunnen denken: Ben jij in staat nieuw te denken en uit te gaan van jouw talenten? Tegenwoordig is het niet langer de bedoeling dat je precies doet wat er in jouw functieomschrijving staat. In de 21e eeuw zijn kenniswerkers nodig die kunnen denken als een ontwerper. Nieuw denken en uitgaan van jouw sterke kanten, die jouw toegevoegde waarde tonen. Geen blauwdrukken maar werken met blanco vellen.
  5. Initiatief tonen en zelfsturing: Ben jij in staat jouw werk leuker te maken door het tonen van meer eigen initiatief, niet afwachten en doen wat de baas zegt? Voor zelfsturing is het belangrijk dat je weet wat jouw passie is, welke talenten je hebt en ook zelfdiscipline hebt om daadwerkelijk initiatief te tonen.
  6. Daarnaast zal je tijd- en plaatsonafhankelijk moeten kunnen (samen)werken, ook in een virtuele setting. Inmiddels bestaan er veel flexwerkplekken waar mensen elkaar ontmoeten. Seats2Meet is zo’n plek waar je niet alleen gratis kan flexwerken maar ook kennis kunt delen met anderen die daar werken. Een soortgelijke omgeving maakt het mogelijk om op een makkelijke manier in contact te komen met anderen die hun kennis met je willen delen.
  7. Last but not least kunnen ontspannen (mindfullness); In het nieuwe tijdperk worden we natuurlijk overspoeld door “prikkels”. Dat betekent dat je jezelf bewust moeten kunnen afsluiten van die prikkels om tot rust te komen.

Je kunt jouw droom waarmaken als je jezelf serieus neemt. Als jij anticipeert op wat nodig is verander jij jouw functie en niet andersom. Onze mentaliteit en houding in het werk moeten echt veranderen. Niet afwachten maar logisch nadenken en doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *