Er is geen tijd meer te verliezen!

Heb jij al nagedacht over jouw toekomst?

Mijn vorige nieuwsbrief heeft veel reacties opgeleverd; mensen vonden het verhaal herkenbaar en werden getriggerd om hun eigen situatie, de crisis en de toekomst in een ander licht te bekijken.

En eerlijk gezegd er is geen tijd te verliezen: over een jaar is de situatie waarschijnlijk weer totaal anders.  De knop moet nu om!

Wel economische groei, geen nieuwe banen!
De omwenteling en digitale revolutie waarin we verkeren gaan banen kosten. Ondanks dat we kunnen lezen dat er sprake is van (een lichte)  economische groei zijn er niet veel banen bijgekomen. Een groeiende economie zal niet gelijk leiden tot meer banen.  Alles wordt anders, zoals ook tijdens de omwenteling van de industriële revolutie. Honderd jaar geleden was één op de drie mensen in de VS werkzaam als boer. Nu is nog maar 2% van de bevolking werkzaam in deze sector.
Een recent artikel over voortschrijdende technologie en werk in The Economist beschrijft het verdwijnen van maar liefst 47% van alle huidige banen. Naast  het feit dat veel mensen dus hun banen verliezen wegens bezuinigingen en de crisis, kan je je afvragen of er in de toekomst nog wel een baan voor jou beschikbaar is…  Vooral mensen in de financiële, administratieve, logistieke  en publieke sector zullen zich moeten heroriënteren op hun positie en werk.

Verander de wereld begin bij jezelf
In mijn dagelijkse praktijk en de gesprekken die voer merk ik dat we hopeloos vast zitten in oude structuren. Vooral  in de publieke sector merk ik deze muur van oude structuren die als het ware als een keurslijf, ook rondom de ambtenaren die wel willen veranderen, heen gebakken zit.  Bestaat jouw functie nog wel over een jaar? Staat jouw baan op de tocht vanwege bezuinigingen en reorganisatie?  Neem het heft in eigen hand, doe marktonderzoek en bekijk welke kansen en mogelijkheden er voor jou zijn op de arbeidsmarkt én ga leren. Doe een opleiding, studie, laat je adviseren, onderzoek de mogelijkheden om je eigen werk te doen als zzp’er, of start het bedrijf dat je altijd al wilde starten. Daarom zeg ik tegen iedereen die het wil horen, verander de wereld en begin bij jezelf!

Als jij niet beslist, wordt er vóór jou besloten!

Is er nog wel genoeg werk voor iedereen?!
Een prangende vraag is of er in de toekomst nog wel genoeg werk is voor iedereen. Steeds minder mensen zijn nodig om meer werk te verzetten. Facebook had in 2012 30 miljoen gebruikers en 13 medewerkers in dienst. Kodak ging in datzelfde jaar failliet en had 145.000 medewerkers in dienst… Dit geeft te denken.  Leiden we nu mensen op voor werkloosheid? Is het hebben van werk in de traditionele zin van het woord nog wel haalbaar in de nieuwe digitale tijd? Zijn er mogelijkheden om online geld te verdienen? En zijn er opleidingen die je hiervoor kunnen bijscholen?  In het klassieke onderwijssysteem zal dit niet 1,2,3 voor handen zijn. Ik wil geen negatief scenario schetsen, dit is een wake-up call. Door al deze ontwikkelingen heb ik mezelf ook afgevraagd waar ben ik goed in? Wat mis ik nog? Hoe digitaal ben ik en wat ga ik doen om mezelf verder te ontwikkelen? Dezelfde vragen stel ik aan jou. Welke opleidingen en cursussen heb je in het afgelopen jaar gevolgd? Ben je digitaal bijgeschoold? Geef jezelf een cijfer tussen de 1 en 10 op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Leren en ontwikkelen is de sleutel tot succes
Je kunt dit beter nu realiseren dan later, verlies niet langer jouw tijd. Natuurlijk bestaat er ook optimisme. Vrijwel elke revolutie heeft verbetering gebracht. De industriële revolutie heeft banen gekost  én er zijn nieuwe banen en meer welzijn bijgekomen. Als het klassieke onderwijssysteem ons niets nieuws meer biedt dan zal de nieuwe technologie ook hier een oplossing voor hebben. Nieuwe MOOC’s (Massive Open Online Courses) worden ontwikkeld volgens The Economist: MOOC’s waar je op elk gewenst moment van de dag, vanaf ieder willekeurige plek,  online de juiste cursus of vaardigheid kan leren. Ik ben heel erg benieuwd of deze informatie je aan het denken heeft gezet. Of was je al bezig met nadenken?  In ieder geval wil ik je graag helpen in dit proces.

Gratis telefonische strategie sessie
Als je behoefte hebt aan een gesprek over jouw toekomst, dan kun je me bellen voor een strategiesessie. Geheel gratis!
Mail me;

haticeturkmen@your-solutions.nl

Samen zetten we jouw toekomst op een rij en benoemen de juiste acties die nodig zijn om je toekomst-proof  te maken.

Nieuwe samenwerking
En,  last but not least, graag  wil ik jullie op de hoogte brengen van een nieuwe samenwerking die ik ben aangegaan met Geerts & Partners, een klein en deskundig bureau voor werving en selectie, coaching en interim-management. Samen met Sander Geerts,  de eigenaar van Geerts & Partners, begeleiden wij verschillende ex-bestuurders in de Randstad. De komende maanden zullen wij onze samenwerking intensiveren. Jullie horen binnenkort  meer van ons!

Groet

Hatice Turkmen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.