Wat ga jij doen in 2020?

“De belastingdienst schrapt 5000 banen”, afgelopen week in het nieuws. Dit is nog maar het begin. In de komende 20 jaar verdwijnt bijna 50% van de huidige banen…

De paradigmashift
In het boek ‘The Shift: the future of work is already here’ geeft Lynda Gratton, Professor of Management Practice aan de London Business School, een doorkijk naar werk in 2020-2025.
Belangrijk zijn:

  1. jouw intellectueel kapitaal,
  2. jouw sociaal kapitaal en
  3. jouw emotioneel kapitaal.

Intellectueel kapitaal betreft kennis die specialistisch is op een bepaald gebied. Daarnaast heb je veerkracht nodig om op een totaal nieuw terrein kennis eigen te maken: specialistische kennis is namelijk door de snelle (technologische) ontwikkeling zomaar achterhaald. Sociaal kapitaal betreft de omvang en diversiteit van jouw netwerk. Het optimaal gebruik  maken van jouw netwerk, om samen te werken, om tot nieuwe inzichten, producten of diensten te komen. Emotioneel kapitaal refereert aan zelfkennis: waarom doe je wat je doet? Ben je veerkrachtig genoeg om acties te ondernemen die nodig zijn om succesvol te worden en te zijn? Haar bevindingen heb ik vertaald in een aantal competenties die je moet bezitten om de uitdagingen van de 21e eeuw aan te gaan.

Dit is wat je in huis moet hebben?!
De 3 belangrijkste competenties:

  1. flexibiliteit en om kunnen gaan met veranderingen,
  2. zelfkennis en
  3. communicatieve vaardigheden.

Ik wil dit illustreren met het verhaal van Marianne, voormalig directeur binnen een vluchtelingenorganisatie. De crisis heeft haar carrièremogelijkheden in Nederland doorkruist.  Ze noemt zich een “crisisvluchteling”, zij werkt nu in Duitsland. Het liefst was ze in Nederland gebleven. Ze start opnieuw en onderaan de ladder. Ze wordt bijgeschoold over wet en regelgeving in Duitsland en toont veel veerkracht en motivatie om zich 100% in te zetten in deze nieuwe werksituatie.
En wat doe jij in 2020? Ben jij in staat om jezelf steeds verder te ontwikkelen of ‘opnieuw’ uit te vinden? Weet jij wat jouw talenten zijn en hoe zet je deze optimaal in? Ben jij in staat om een divers netwerk op te bouwen en te onderhouden (zowel online als face2face)?

Voor als je gelijk aan de slag wilt!
Wil je met mij sparren over jouw situatie en jouw aanpak voor de toekomst:meld je aan. Ik bied gratis strategiesessies.
kijk hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *