Vlammen in jouw werk!

de wereld

Weet je dat van alle verandertrajecten die starten 70 tot 80% via ouderwetse methoden worden uitgevoerd?  En dat deze trajecten 2 tot 4 jaar duren? In het huidige tijdsgewricht zijn trajecten die langer dan een half jaar duren gedoemd te mislukken. De techniek haalt de ingezette verandering heel snel in en dit heeft een verlammende werking op de medewerkers van de organisaties in verandering. Bij moderne verandermethoden ben jij aan zet!
Hoe je zelf koploper kunt worden, leg ik hier stap voor stap uit.

Stap 1: Welke verandermethoden worden in jouw organisatie toegepast?
Ouderwetse methode, dat wil zeggen top down. De directie stuurt strak en er bestaat een sense of urgency. Vaak zijn dit bezuinigingen en reorganisaties om de bedrijfskosten te drukken. Er worden lijvige veranderplannen geschreven, veel trainingsdagen en cultuurtrajecten ingezet.
Of
De moderne aanpak, dat wil zeggen bottom up. De organisatie heeft een helder veranderverhaal. Medewerkers krijgen zelf de kans om iets te bedenken en uit te proberen. Er zijn duidelijke kaders aangeven om te kunnen experimenteren. Waardoor medewerkers positieve energie en zingeving ervaren.
Hoe wordt verandering in jouw organisatie opgepakt?

Stap 2: Welke emotie roept dit bij jou op?
Let wel energie is de motor voor verandering!

De ‘ik blijf bij het oude’ knop:
Je zit heerlijk in jouw comfortzone. Deze emotie geeft jou het gevoel dat je beter alles kunt laten zoals het is omdat je dan beter af bent. Je bent rationeel en risicomijdend.

De ‘ik overleef’ knop:
Je bent uitermate alert op gevaarlijke situaties. Omdat je deze wilt overleven! Angst en agressie voeren de boventoon in deze ‘emotionele knop’.

De ‘ik wil vooruit’ knop:
Je ervaart gevoelens van autonomie, zelfvertrouwen, positiviteit en optimisme. Je voelt je onafhankelijk en vrij. Je hebt ambities voor de toekomst.

Welke emoties ervaar jij bij de verandertrajecten in jouw organisaties?

Als de ‘ik wil vooruit’ knop niet bij jou aanstaat stel jezelf dan de volgende vragen. Gebruik ik wel mijn sterke punten in mijn werk? Durf ik mijn verworvenheden los te laten? Heb ik de moed om zelf nieuwe wegen te zoeken ook al voel ik me hier nog niet comfortabel bij?
De crux: Is jouw mindset op groei gericht?

Stap 3: Doen is het nieuwe denken!
De ‘ik wil vooruit’ knop is de energie voor verandering waardoor jij kan vlammen in jouw werk door samen met andere ‘koplopers’ ideeën te bedenken en uit te proberen. Vergeet niet het nieuwe werken gaat om uitproberen en gewoon DOEN!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.