Zó werkt een ambtenaar anno 2016

30643180_s (2)

De moderne ambtenaar gaat naar buiten. Loopt door de wijk en praat met de buurtbewoners. De buurtbewoners delen graag met hem of haar waar ze trots op zijn in de buurt en er ontstaat wederzijds vertrouwen.

Frans Vlietman, gebiedscoördinator Amsterdam West, is zo’n ambtenaar. Tijdens onze recente ontmoeting legde hij mij haarfijn uit wat gebiedsgericht werken anno 2016 inhoudt. Je moet het verschil willen maken én de mensen vragen wat ze écht belangrijk vinden. Geen NIVEA ‘smeren’: Niet Invullen Voor Een Ander! Hier waren we in het verleden nogal goed in…

Frans vertelde mij dat hij het gesprek in gaat zonder vooringenomen ideeën over wat de burgers belangrijk moeten vinden en vooral niet vragen naar problemen. Die waslijsten zijn namelijk eindeloos en er komen steeds meer problemen bij. Juist door vanuit een positieve benadering het contact aan te gaan, gaan mensen in oplossingen denken en niet in problemen. Kortom,het is geen rocket science om samen te zien wat belangrijk is voor de buurt en haar buurtbewoners.

Frans heeft weinig gedoe met de ‘politiekverantwoordelijken’, hij betrekt hen vanaf het eerste contact in de buurt. De sleutel is dat iedereen vanaf het begin betrokken is, in een informele setting, zowel met burgers, raadsleden als wethouders. Niemand wordt zo achteraf onaangenaam verrast met voldongen feiten. Frans is de verbindende factor.

De ambtenaar die in zijn vrije tijd ook gewoon burger is (en een enthousiaste voorzitter van de VVE), zet ogenschijnlijk de knop om zodra hij het stadsdeelkantoor binnenstapt en vergeet schijnbaar hoe het is in de normale leefwereld. Hij gaat onder de DOUCHE staan van AMBTENAAR; verandert ter plekke! Alsof de burgercoating wordt afgespoeld, neemt hij een andere rol aan en zet zich gevangen in een regen van procedures, protocollen en systematiek. Terwijl alles wat de ambtenaar doet iets moet betekenen in de normale leefwereld.

In de huidige tijd kom je hier niet meer mee weg. Juist door het inzetten van ieders talenten, die van de ambtenaren en die van de buurtbewoners, ontstaan er vanuit gezamenlijkheid nieuwe ideeën en oplossingen. Een mentale beweeglijkheid is noodzakelijk om te blijven groeien. Niets is leuker dan iets te betekenen voor jouw stad!

Frans sluit perfect aan op de Ambtenaar 3.0 beschreven door Paul ’t Hart:
1. Scherp op het resultaat
2. Slim op de zaak
3. Slim op de relatie
4. Slim op de context
5. Politiek bekwaam
6. Transparant
7. Toegankelijk
8. Verbonden en verbindend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *