Hoe ‘futureproof’ ben jij?

Science Fiction films zijn in! Deze films bieden een kijkje in de toekomst en hoe de wereld er dan mogelijk uit zou kunnen zien. Soms goed en soms ook slecht…

Regelmatig lezen we en horen we dat we nu al in een revolutionair en ander tijdperk zijn aanbeland. De maatschappij verandert met topsnelheid, de werkvloer verandert misschien nog wel sneller. En dat is geen science fiction. De digitale revolutie is exponentieel en steeds meer robots gaan ons werk overnemen. Zelf hebben we moeite om al deze veranderingen bij te benen. Alles verandert snel en iedereen is druk en heeft haast. Dit levert stress op, veel stress. Ook op de werkvoer. Want alles moet op de ‘schop’ en mee veranderen. Ook jij.

Hoe houd jij jezelf als professional staande in deze turbulente tijden? Hoe ‘futureproof’ ben jij?

Duidelijk is dat je aan jezelf moet blijven werken; zorg dat je ‘aantrekkelijk’ blijft voor de arbeidsmarkt! Een goed afgeronde studie is niet meer voldoende, kennis is vergankelijk. Je moet blijven leren en je aanpassen aan de eisen van deze tijd. Je moet je blijven ontwikkelen!

Om ‘futureproof’ te zijn heb je bepaalde vaardigheden nodig, en ik denk dat ik weet welke vaardigheden belangrijk zijn.

Hier zijn mijn tips om het beste uit jezelf te halen en jezelf continue te vernieuwen. Dit zijn de competenties van de 21e eeuw:

1. Werken is leuk. Zorg ervoor dat je werk hebt waar je energie van krijgt. Als werken een verplichting wordt dan ervaar je snel de negatieve effecten daarvan, zoals je oververmoeid voelen en erger nog een burn-out.

2. Doe dingen waar je goed in bent. Stel jouw meerwaarde vast. Vraag aan jouw collega’s wat ze goed aan jou vinden. Ken jouw sterke punten, zodat je meer zelfvertrouwen krijgt.

3. Zorg ervoor dat je jezelf kunt ‘opstarten’. Wees autonoom en creatief om een nieuw project te bedenken en uitvoeren. Ga dingen anders doen en breng jouw ideeën in de praktijk. Wacht niet af.

Wil je gelijk zelf aan de slag, meld je dan aan voor een gratis boostsessie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.